Main Image

Unik beliggenhet. Solrikt, med fantastisk sjøutsikt

meld din interesse

gode opplevelser i nærområdet

Nøsted Brygge ligger vakkert og solrikt til ved Drammensfjorden, i et område med en spennende utvikling. Gamle næringsområder transformeres til nye, moderne boliger. På Nøsted Brygge bor du bokstavelig talt på bryggekanten, og har umiddelbar nærhet til sjøen og gode, maritime opplevelser. Nøsted Brygge får fantastiske uteområder med moderne bryggeanlegg, egen båthavn, store felles takterrasser, og med Sota badestrand rett ved. Samtidig har du nærhet til flotte natur- og rekreasjonsmuligheter rundt vakre Norbykollen. Du finner barnehager, skoler og forretninger i nærområdet, og det er kort vei til Drammen sentrum med alle sine fasiliteter.

Fantastiske turområder

Marka er kun noen minutters gange unna. Turterrenget rundt Nordbykollen gir fantastiske natur- og rekreasjonsmuligheter året rundt, med flott opparbeidede stier og skiløyper.

Top Image

Maritimt miljø

Beliggenheten helt i sjøkanten har mange positive kvaliteter. Bare det å sitte på brygga og høre bølgeskvulp og se båtlivet på fjorden gir gode opplevelser. Eller prøve fiskestanga? Eller bade? Eller dra ut i egen båt? Båthavnen rett utenfor din egen stuedør har mange plasser, og du som beboer vil få fortrinnsrett til å leie båtplass. Her blir det et hyggelig maritimt miljø.

Top Image
Top Image
Top Image
Top Image

Kort vei til sentrum

Det etableres en gang- og sykkelsti langs fjorden innover mot Drammen, og det blir nytt busstopp rett utenfor boligene. Drømmen om utslippsfrie ferjer på fjorden til og fra boligområdene, arbeidsplassene, kollektiv-knutepunktene og sentrum er i ferd med å bli virkelighet. Et miljøvennlig og hyggelig alternativ for deg som bor på Nøsted Brygge!

Top Image

Fra Nøsted Bruk til Nøsted Brygge

Det var en gang… Sånn starter de fleste eventyr. Også industrieventyret Nøsted Bruk. Allerede i 1875 ble det grunnlagt et sagbruk og høvleri på Nøsted, med navn etter gründerne Bache & Gram. Etter en brann i 1890 ble bruket gjenoppbygget med større produksjonskapasitet og hadde 120 – 130 ansatte ved full drift. Arbeidet gikk døgnet rundt i to 12-timers skift. Lønnen var fra 1,50 til 3.00 kroner dagen avhengig av arbeidsoppdragene. 

I brukets tidlige historie bodde det i perioder mange kunstnere her. Blant dem kjente navn som Christian Skredsvig, Hans Heyerdahl, Nils Gude og Eilif Petersen. Alle disse har satt sitt preg på norsk malerkunst.

Mange av arbeiderne bodde i Glassverket-brakken og andre boliger rett ved bruket, og mange av guttene fulgte faren på jobben allerede fra de var 12 – 15 år gamle. Om vinteren med is på fjorden stanset produksjonen opp, og arbeiderne måtte finne noe annet å gjøre.

I 1915 kom nye eiere til, og aksjeselskapet Nøsted Bruk A/S ble dannet. Etter en ny brann i 1916 ble bruket bygget opp igjen, til en større og mer moderne bedrift på ca 1500 kvm. Senere kom også et nytt lagerbygg på 1300 kvm. 20-årene var en vanskelig tid, preget av liten etterspørsel, driftsinnskrenkninger, streiker og lockout. I 1927 var bruket konkurs.


I januar 1930 kom produksjonen i gang igjen med Bjerknes, Krekling og Hobbelstad som nye eiere. Fra ca. 50 ansatte rundt 1930, var det produksjonen av trefiberplater, kjent som Nøstex-plater, som fikk fart på produksjonen. Rett etter krigen var gjenoppbyggingen av Norge i gang, og Nøstex-platene fant veien inn i mange norske hjem.  I 1950 og -60 årene var det nær 300 ansatte på Nøsted Bruk.

I det samme området langs Drammensfjorden ble det gjennom årene etablert flere store industribedrifter. Foruten Nøsted Bruk, var Drammen Slip & Verksted, Drammen Jernstøperi og Drammens Glassverk store arbeidsgivere. Det førte til en betydelig bydelsutvikling, og mange nye boliger ble over tid bygget her. Familier etablerte seg, og forretninger og skoler kom til.
 

I 1965 ble sagbruket og etter hvert høvleriet på Nøsted Bruk lagt ned, og produksjonen av trefiberplater overtok. På 70-tallet ble hardplater det viktigste produktet. Det gikk bra noen år, men dessverre ble det store produksjonsutfordringer. I 1976 ble hele bedriften lagt ned, og 133 ansatte mistet jobbene. Snipp, snapp, snute… Med det var et over 100-års industrieventyr ute.
 

Men historien slutter ikke her. Nå er Nøsted Bruk klar for en omfattende transformasjon fra næring til bolig. Fra gamle Nøsted Bruk til moderne boliger på Nøsted Brygge. Velkommen til nye opplevelser!


KILDER: Drammen Byleksikon, Industrimuseum

Top Image
Top Image